Mad for diabetikere er ingen fest, men til gengæld er det sundt. Meget sundt!
Mad for diabetikere er ingen fest, men til gengæld er det sundt. Meget sundt!

 

Hvordan går det så med maden?

Det er nok det spørgsmål, som de fleste i min omgangskreds stiller mig, efter jeg fik diagnosen
graviditetsbetinget diabetes.

Svaret er, det går trægt.

For crawings, det er der absolut ikke plads til! (Altså med mindre man er typen, der får crawings efter gulerødder, rød peber og knækbrød. Det er jeg ikke!)

Jeg havde (måske naivt) troet, at det ville være nok bare at droppe al sukker og hvidt brød.
Mellemrum

Vi spiser normalt sund og varieret og får altid en eller anden slags grøntsager i maden eller til maden. Så jeg var egentlig rolig, da jeg fik diagnosen graviditetsbetinget diabetes. (Altså jeg blev rolig, et par dage efter 🙂
Mellemrum

Mødet med diætisten var fint, men jeg følte egentlig ikke jeg lærte det vilde. Det mest chokerende var, at jeg ikke måtte stege i kokosolie, at havregryn sikkert ikke var godt for mig og at jeg ikke bare kunne erstatte de sukkerfyldte syndere med light og Stevia varianter, da der findes sødestoffer som påvirker blodsukkeret ligeså meget som alm. sukker.
Mellemrum

Det er jo bare typisk!

Jeg fik et smart “shopping-kort” som jeg skal handle ind ud fra. Det er lidt træls at kigge alt igennem på bagsiden, men også spændende at se og lære hvor meget skidt-mad der egentlig findes med al for meget sukker og fedt i.

Indkøbskortet for diabetikere til brød...
Indkøbskortet for diabetikere til brød…
Indkøbskortet for diabetikere til kød...
Indkøbskortet for diabetikere til kød…
Indkøbskortet for diabetikere til ost... (den sværeste for mig)
Indkøbskortet for diabetikere til ost… (den sværeste for mig)

Mellemrum

Alligevel var jeg egentlig rimelig optimistisk og tænkte, at det helt seriøst faktisk var en super hjælp til ikke at tage for meget på her i graviditeten og få brudt med nogle dårlige vaner.

Jeg ved jo godt man ikke skal spise chokolade hver aften og jeg ved jo også, at hvidt brød med ost ikke er sundt.
Mellemrum

Det med havregrynene kom til gengæld bag på mig. Men der er nogle mennesker, blandt andet mig, hvor blodsukkeret påvirkes meget af havregryn. Jeg er ellers storspiser af havregrød, så det er et savn..
Mellemrum

Jeg må alligevel tilstå, at al det jeg troede jeg vidste, slet ikke er nok!
Mellemrum

Det er komplet sindssygt hvor svært det er at holde diæten. For der er intet “bare” over det. (Og jeg har ellers været på nok slankekure i mit liv til at vide hvad, der må spises. Troede jeg. Men jeg tog fejl!)

Der er for eksempel sukker i graved laks. Det har jeg ikke tænkt over før. Og letmælk er også spækket med mælkesukker! Ligeledes er alle de oste jeg kan lide (nu stærkere nu bedre) forbudte og er nu erstattet med kedelige smagsløse oste 30+ (17%)

Min frokost i går bestod fx af en skive meget groft rugbrød (uden smør!) 2 spejlæg og en halv tallerken ærter. Det smagte ok, men lidt tørt….

Sund og mættende frokost når man er gravid og har diabetes.. Men sjovt, det er det ikke....
Sund og mættende frokost når man er gravid og har diabetes.. Men sjovt, det er det ikke….

Mellemrum

Min mors hjemmelavede frikadeller fik også mit tal op i det røde felt (over 10 og efter mad må det max være 8!) bare fordi hun havde puttet havregryn i!
Mellemrum

Rødbeder og andre syltede ting indeholder også sukker, ligesom frisk frugt og tørret frugt giver kæmpe udsving hos mig.
Mellemrum

Forleden spiste jeg en halv tallerken gulerødder, en skefuld vilde ris og to ovnruller med kylling og jeg troede oprigtigt at mit tal ville være godt, for jeg tog hverken sauce eller chutney til, (dvs det var rimelig tørt og kedeligt) men næ nej, tallet var 10,5!
Mellemrum

Mellemrum

Den aften græd jeg. Af frustration og afmagt.

(og nok også lidt pga de der satans graviditetshormoner 🙂
Mellemrum

Det er svært, det synes jeg virkelig og det er træls at være en del af en familie. For de andre skal jo ikke straffes pga mig. Så jeg må bare lave særlig mad til mig selv.

Mellemrum
Det værste er næsten de weekender hvor min bonussøn er her. Ugens højdepunker er for ham computerspil, slik og chips. Så når jeg laver slikskål til både ham og min mand, får jeg lidt ondt af mig selv…..
Mellemrum

Og hvis de smasker ved indtagelse, kæmper jeg for ikke at eksplodere. Det er småligt.. I know.., men ærligt. For de der mandler og knækbrød, som jeg gerne må spise, er nu engang langt væk fra chokoladen.
Mellemrum

Jeg havde købt nogle chokoladebarer fra Stevia og nogle sukkerfrie bolcher. Lykken er.. tænkte jeg og glædede mig. Desværre var glæden kort, for Stevia-chokladen indeholdt et af de sødestoffer jeg ikke må få og det samme gjorde bolcherne. (!) Så det er altså straffen for ikke at gide læse varedeklarationen i butikken!

Stevia-chokolade indeholder også andre sødestoffer som man som diabetiker desværre ikke har godt af, da de påvirker blodsukkeret..
Stevia-chokolade indeholder også andre sødestoffer som man som diabetiker desværre ikke har godt af, da de påvirker blodsukkeret..

Mellemrum

På indkøbskortet står der hvilke sødestoffer jeg kan tåle. Det er en stor hjælp når jeg handler ind
På indkøbskortet står der hvilke sødestoffer jeg kan tåle. Det er en stor hjælp når jeg handler ind

 

Så pt er den eneste lovlige synder is fra EASIS. Jeg har både prøvet deres småkager, barer og musli, men al det slår jeg vildt ud af. Men isen, den er god nok og dét glæder jeg mig meget over. Desværre er den ret dyr, (40 kr for 3 styks!!!!) så det er kun i weekenderne at jeg tillader mig selv den forkælelse. Men okay – så er der da noget at glæde sig over 🙂

EASIS er en KÆMPE hjælp når man som jeg, har en sød tand! Desværre forhandles alle deres produkter ikke alle steder, men i værste fald har de en webshop :-)
EASIS er en KÆMPE hjælp når man som jeg, har en sød tand! Desværre forhandles alle deres produkter ikke alle steder, men i værste fald har de en webshop 🙂

About the Author

Nicola

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Want More Great Content?

Check Out These Articles 

>