_20160427_105617

 

I dag bliver flere og flere overvægtige til trods for at vi er mere oplyste om kulhydrater, proteiner, fuldkorn og nødvendigheden af motion end nogensinde før.

Mellemrum

Har vi bare spist os dumme eller gemmer der sig i virkeligheden mange andre årsager bag fedmeepidemien og vores manglende selvregulering?

Mellemrum

Først og fremmest er der jo generne, som har en del at skulle have sagt ifølge videnskaben. Ligesom vores evner til selvkontrol kan være afgørende for hvor meget succes vi vil få i vores liv.

Læs om hvordan dit slikvalg faktisk kan påvirke din skæbne lige her

Alligevel tænker jeg, at der sgu nok ikke er nogle overvægtige i rigtige flygtningelejre ligegyldigt hvilke gener de har….

 

Den grådige madindustri og trøstespisning!

Så er det jo også det med madindustrien. En kæmpe industri, som langsomt propper mere og mere i pakkerne i forsøg på at forøge vores indtag. Hvor tit ser du en sodavand på 25 cl i forhold til en 2 liters?
XL-størrelser, Kæmpekøb og Storkøb, er bare nogle af ordene de klistrer på, for at virke imødekommende.

Og jeg er da heller ikke selv klogere, end jeg køber de store pakker/størrelser, hvis der er penge at spare. For det er jo det, jeg tror, jeg gør. Problemet er bare, når merindholdet bliver til merforbrug, som så bliver til merindkøb, som så bliver til flere frustrationer over de voksende kærlighedshåndtag, som så bliver til et ikke-brugt medlemskab af det lokale fitnesscenter, som så bliver til nyt tøjindkøb, som så bliver til ekstra chokoladeindkøb – bare for lige at trøste mig selv!

Mellemrum
HMMm.. måske har jeg faktisk spist mig dum…og måske endda på store tallerkener???!!!

Mellemrum
Forleden læste jeg nemlig en meget interessant artikel i The Guardian, om hvordan størrelsen på vores middagstallerkener har ændret sig over tid. Ældre generationer vil nemt kunne huske hvordan en middagstallerken oftest var 24 diameter. I dag er 26, 27, 29 og sågar 31 helt almindelige standardstørrelser på tallerkener!

Mellemrum
Så måske er det største problem bogstavelig talt lige foran næsen på os !
Jeg husker selv hvordan vi i mit barndomshjem pludselig fik store tallerkener. Min mors formål var nu, at vi skulle have plads til salaten på tallerkenen, men da hun fandt ud af, at de var for store til opvaskemaskinen, røg de ned i bunden af køkkenskabet og et par år senere, da min far ikke var hjemme, (han er samler og mener ikke at noget skal smides ud!) røg de op til Spejdernes genbrug.

Måske er det derfor ingen i min familie blev decideret overvægtige. Altså 5-10 kilo plus minus det er vel meget almindeligt. Eller er det?

Mellemrum
For de fleste af os har jo nok et par kilo for meget her og der. Som regel undskylder vi det med, at der skal være plads til at leve og at fanatisme aldrig har bragt noget godt med sig. Og det er jo også sandt.

Mellemrum

Men er det i virkeligheden bare en dårlig undskyldning for vores egen manglende selvkontrol?

Mellemrum
Det siges, at børn op til tre og fire år har en formidabel evne til at stoppe med at spise, når de er mætte. Forsøg har vist at ligegyldigt hvilken portionsstørrelse de fik serveret spiste de faktisk samme mængde mad. Desværre går denne fantastiske evne tabt, når børnene når over fire år. Videnskaben ved endnu ikke hvorfor, men man ved, at det er et tværkulturelt problem!

Mellemrum
Skyldes det børnenes dårlige rollemodeller, deres fysiologi eller noget helt tredje?

Mellemrum
Jeg tør ikke gætte på hvad det rigtige svar er, men jeg er overbevist om, at vi trods vores adgang til informationer, alligevel ofte glemmer hvad og hvor meget vi rent faktisk bør spise. For vi ved jo godt, at chips og sukker og sodavand er skidt for os. Så der må være en masse andet vi glemmer.

For mit eget vedkommende synes jeg nedenstående tre punkter er ganske overraskende. For nok er jeg belæst og oplyst, men jeg indrømmer blankt, at jeg bestemt ikke overholder nogle af tre nedenstående punkter som er vejledende størrelser for en portion mad til et voksent menneske:

Mellemrum

En portion kartofler skal faktisk ikke fylde mere end en computermus!

Mellemrum

Et stykke kød skal ikke fylde mere end et sæt spillekort!

Mellemrum

 

Pasta og ris må ikke fylde mere end en tennisbold!

 Mellemrum

 

Hmmm…!!!!

Mellemrum
Hmmmm!!!!

Mellemrum
Så mens jeg vil skrive disse på en seddel og sætte den på køleskabet , finder jeg også lige målebåndet frem og ser om jeg har nogle tallerkener i skabene, som jeg skal donere til Spejdernes Genbrug….

 

 

About the Author

Nicola

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Want More Great Content?

Check Out These Articles 

>