”Hvis jeg skulle vælge studie nu, tror jeg egentlig jeg hellere ville lave noget med mennesker. Måske jordmoder eller pædagog. Noget hvor man også bevæger sig.”

Udsagnet kommer fra en kvinde. En ældre kvinde, tænker du nok. Men der tager du fejl. Kvinden, der sagde det, er bare et par og tyve år og studerer Folkesundhed på Universitet. Altså et studie, hun ikke engang er færdig med og alligevel ved hun med sig selv, at hvis hun kunne vælge igen, valgte hun et andet studie.

Jeg blev nysgerrig og spurgte ind til hvorfor, hun så havde valgt, som hun havde:

”Mine forældre ville meget gerne have at jeg skulle på universitetet og jeg ville også gerne selv tage en universitetsuddannelse,” fortalte hun.

Vi talte videre og til sidst indrømmede hun:

”Jeg vil jo gere bevise, at jeg ikke er dum.”

Læs den lige igen…

Jeg vil jo gerne bevise, at jeg ikke er dum.

Jeg kender selv det behov. Alt for godt.

For mit vedkommende betød det, at jeg også valgte forkert studieretning flere gange (det måtte man godt da jeg var ung, heldigvis) og selv da jeg endelig landede på rette hylde, blev jeg ved med at vælge tilvalgsfag ud fra ”hvad andre mente var fornuftigt” eller ”hvad der ville imponere” mere end ud fra hvad jeg havde lyst til.

Og netop dét, er jo faktisk dumt!

Men hvorfor mon det er så svært at vælge ud fra lyst? Det, der gør os glade og giver os lyst til at stå op om morgenen? Det må til hver en tid give bedre livskvalitet end valg der træffes ud fra andres værdisæt.

Praktisk glæde?

Desværre er vi mange der (i aller bedste mening) er opdraget med troen på at vi skal have noget at falde tilbage på. Vi skal have en uddannelse og vi skal vælge fornuftigt. Værdier og intentioner, der alle er godt ment og som har passet på den tidligere generations eget liv og derfor er visdom de har givet videre. I bedste intention.

Desværre viser nyeste tal at der mangler 70.000 faglærte i håndværks-branchen i 2015! Måske dette skyldes alt for mange tror at de skal vælge en akademisk vej for at imponere andre, frem for at vælge en praktisk glæde….

Sagen er bare den, at verden har forandret sig. Mennesker er erstattet af teknik og kunstig intelligens er en realitet.

Konkurrencen er skærpet med kampen om arbejdspladserne. Det betyder konkret, at vi skal skille os ud. Være exceptionelle, engagerede og nytænkende indenfor vores fag.

Krav, der hænger sammen med lyst. For du kan ikke leve op til nogle af de krav, hvis ikke du brænder for det du arbejder med.

Lyst til lyst?

Hvis du derimod arbejder med noget som du har lyst til, noget du synes er spændende, sjov, givende, opfyldende, ja, så vil engagementet komme helt af sig selv. Du vil ikke skulle kæmpe med modstand på noget du inderst inde ikke vil. I stedet vil du ikke kunne lade være med at beskæftige dig med det og den glæde arbejdet vil give dig vil give dig lyst til din dagligdag og fylde dit liv med utrolig meget glæde, som igen vil smitte af på resten af dit liv.

Det lyder jo nemt og smukt. Men der er et stort MEN. Forudsætningen for dette er, at du tør lytte til dig selv. Din indre stemme, din sjæl, din mavefornemmelse – ja, kald det hvad du vil. Du skal turde lytte til dig – hvad du vil og hvad der gør dig glad og være helt og aldeles ligeglad med hvad andre mener, tænker og har lært dig – og vælge ud fra det.  Vælg det, der gør dig glad!

Det er din pligt at forfølge.

Alt andet ER faktisk dumt.

About the Author

Nicola

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Want More Great Content?

Check Out These Articles 

>