Barsel og de tre måneder af Nicola Voss
Barsel og de tre måneder af Nicola Voss

Tre måneder!

Det er hvad barslen var på, dengang min mor fik mine brødre og jeg tilbage i slut 70’erne og start 80’erne. Ja, faktisk fik hun kun barsel til min ene bror, da min anden bror er adopteret og skønt han bare var 6 mdr. da han kom hertil, så var det åbenbart ikke noget man regnede for noget, der krævede barsel. At få en lille baby på 6 mdr. er da også piece og cake, det må enhver da vide…!

Min mor – en superwoman!

Men til sammenligning med den virkelighed forstår jeg jo godt, at min mor var glad for de tre måneder hun fik til henholdsvis mig og min anden bror. “Min” barsel delte hun ud over 6 mdr. så hun arbejdede “kun” hver anden dag! Forestil dig lige det. Du har en baby, der er en måned gammel og hver anden dag skal du stase dig flot op og pakke babyen ned og køre de 20 kilometer som hun skulle, for at komme på arbejde. Og så ellers sidder med papirarbejde, amning, telefonmøder og bleskift side om side!

Der har aldrig været tvivl om at min mor er en vaske ægte super-woman – også dengang.

Jeg kan godt forstå, at ældre generationer synes at vi nutidens småbørnsforældre er forkælede. For det er vi jo i forhold til dem. Vi har da et helt års barsel og mændene er da også kommet lidt på banen. Har vi det sværere end de havde? Nej – nok ikke. Men betyder det, at det er nemt? Bestemt ikke!

Forældreskabet til debat!

En kæmpe forskel på forældreskabet dengang og nu er, at vi i dag bombarderes med informationer og påbud om hvordan man er en god forældre. Der skrives bøger om, det er i TV, Facebook annoncer, radio-debatter etc. Forældreskabet er til debat og i denne debat kommer der ofte mange løftede pegefingre til gavn for de gode forældre; Altså dem, der spiser havregryn eller speltkerner med børnene om morgenen og afleverer dem uden stress og henter dem senest 6 timer senere og går på legepladsen og hygger inden de kommer hjem og forkæles med lidt sundt hjemmedyrket grøn og bades i parabenefriprodukter og puttes i det vel udluftede soveværelse. De der forældre, som har overskud til altid at nyde pusletiden og som åbenbart ikke får tinitus, når barnet tuder på repeat-knappen.

Blev du lidt træt og udmattet af at høre om dem? Så er du heldig! For desværre er vi mange, der rammes af dårlig samvittighed og som bruger ALT for meget af vores sparsomme tid på at gå og slå os selv i hovedet over at vi ikke er de forældre som vi burde og gerne ville være.

Facebook, hundelorte og manglende overskud!

For hvilken forældre vil ikke gerne have mere ustresset tid med sit barn? Hvilken forældre vil ikke gerne fylde barnet med det sundeste af det sunde og vide, at de gør alt rigtigt. Det vil vi da alle sammen. Men her i den virkelige verden er det jo bare sådan, at vi må gøre det så godt vi kan, under de rammer der er, hvad enten det er tre eller tolv måneders barsel. Havregrød eller en banan. Spelt eller hjemmebragt rugbrød! 🙂

Det er tiden der tæller. Altså den vi har sammen og hvordan vi bruger den.

Hellere en god time fyldt med nærvær og kærlighed end tre fyldt med fraværd. Vi gør det alle så godt vi kan og ofte bliver det så til en times kærlighed og to timers “jeg-prøver-at-være-nærværende-mens-jeg-laver-mad-og-hjælper-med-lektier-og-andre-huslige-ting.” Og ved du hvad – det er også godt nok.

Og hvis du ikke er helt overbevist så husk lige, at du sikkert fik lov at holde en hel del mere barsel end din egen mor og det forspring kan du så være taknemmelig for nu og bruge til ikke at slå dig selv i hovedet på de dage hvor din lille øjesten er 8 eller 9 timer i institution, eller parkeret foran fjernsynet eller hvad der nu virker for at DU virker.

For husk det – du skal tænke på dig selv. Også og især, når du er mor. Hvis ikke du får din iltmaske på, så kan du ikke give andre deres på. Det har din mor helt sikkert været nødt til at indse, da hun fik dig. Og ens mor har jo altid (sådan da) ret 🙂

 

Advarsel – her er historien om den kjole min mor aldrig glemte! 

About the Author

Nicola

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Want More Great Content?

Check Out These Articles 

>