Samsovning eller ej - så længe vi får vores søvn, er det ligegyldigt hvordan vi sover.
Samsovning eller ej – så længe vi får vores søvn, er det ligegyldigt hvordan vi sover.

 

“Har Dixon ikke sit eget værelse?” Var der en dag en anden mor, der spurgte mig nede i vuggestuen. Hun lignede en, der lige havde hørt, at månen var grøn.

“Næææ det har han ikke,” svarede jeg roligt og forklarede at han boede i stuen og sov i vores soveværelse.

Damen var tydeligvis forundret og spurgte: “Dyrker i da samsoving?”

“Hvad for en?” spurgte jeg.

“Samsovning!” Gentog hun og lignede nu en, der havde erklæret mig uegnet som mor.

“Nej, det tror jeg ikke vi gør. Altså – hvad går det ud på?” spurgte jeg.

“Altså i sover sammen alle sammen?”

“Altså Dixon sover inde i vores soveværelse, men i sin egen seng,ik? Hunden sover der også, men han ligger på gulvet,” svarede jeg.

“Så det ikke helt samsovning, for der sover man i samme seng,” forklarede hun mig og talte længe og både det og noget der hed “I favn opdragelse,” som jeg heller ikke vidste hvad var.

Jeg må dog tilstå, jeg hørte ikke rigtig efter.

Mellemrum

Sagen er nemlig den, at som med så meget andet her i livet, er jeg egentlig modstander af “titler og diagnoser,” og bryder mig bestemt ikke om at jeg selv, eller det jeg gør, skal proppes ned i en bestemt kasse. Er der en ting jeg har lært, så er det da, at livet går ofte sin egen vej og man må bare prøve at følge med, så godt man kan.
Mellemrum

Det betyder også, at vi i vores hjem, ikke dyrker nogen bestemt Gud, hvad enten det drejer sig om opdragelse, religion eller levestil. Vi mærker os frem og gør hvad, der føles rigtigt, skridt for skridt.
Mellemrum

Helt konkret viser det sig ved, at Dixon stadig sover inde i vores soveværelse, men i sin egen seng. (han har faktisk aldrig sovet i midten i vores) Det gør han fordi, vi er så nogle egoistiske forældre, der endnu ikke vil opgive vores fælles kontor, for at han kan få sit eget værelse. Til gengæld har han så halvdelen af stuen, og da vi gerne vil være sammen med ham, når vi alle er hjemme, har det givet god mening. Vi må dog tilstå, at han nok bliver nød til at få sit eget værelse indenfor et halvt års tid, når er er omkring 3 år.

 

En papkasse er fantastisk legetøj - værelse eller ej!
En papkasse er fantastisk legetøj – værelse eller ej!

 

Da vi ventede ham, kunne jeg selvfølgelig slet ikke forestille mig, at han ikke skulle have sit eget værelse fra start. Et værelse, som jeg i drømmen kunne gå og pynte med lyseblå nipserier mens jeg var på barsel.

Men jeg havde heller ikke troet, jeg ville få børn mens jeg boede i lejlighed (og da slet ikke i forstaden! For børn skal da have en have og især, når man nu engang ikke bor i byen!!!)

Og jeg havde heller ikke troet, vi ville have hund, når nu vi bor på 2 sal.

Mellemrum

Men livet er altså noget med det mulige. Og heldigvis kan det utænkelige ofte være mindst ligeså godt, hvis ikke bedre, som det forventelige. Hvis man altså tør give det en chance….

 

finish 2
Da Dixon var nyfødt sov han i denne fine vugge, som jeg også selv sov i dag jeg var baby. Min søde mor satte den fint i stand da vi ventede Dixon så al det lyserøde blev erstattet af lyseblåt

 

Vi er ofte præget af alle mulige (og umulige) “livsmanuskripter” som vi tror, vi skal leve efter. Men hvem er det egentlig, der bør diktere vores liv?

Det jo os selv! De regler og normsæt som vi vælger at leve efter, bør da være nogle vi selv skaber.

Ellers er vi jo godt dumme, for så lever vi bare i slipstrømmen af alle andres livsstile – og hvor sjovt er det lige?

Mellemrum

Anerkendelsesjunkier og gode gerninger 

Netop derfor vil jeg heller ikke sætte navn på vores opdragelsesform. Det tror jeg nu heller ikke man kan, for den svinger lidt. Vi har visse ting, som vi står meget fast på: Fx skal han vaske hænder, når han kommer hjem og inden vi spiser. Han må ikke slå og skrige og han bliver altid kun tilbudt den aftensmad vi spiser. Hvis ikke han kan lide den, må han undvære. Vi tror på, at han nok skal spise, når han bliver sulten nok.

Til gengæld er vi ikke fanatiske med sukker og jeg mener da, at sukker er et helt almindeligt tilbehør på havregryn. Jeg har det også helt fint med at han nogle gange får en is, når han kommer hjem og han får da også lov til både at se tv og/eller Ipad hver dag. Ja, hver dag!

 

 

"Hamasjan" som Dixon kalder det, er et kæmpe hit når han ser Ipad. Især Ramasjan Mysteriet
“Hamasjan” som Dixon kalder det, er et kæmpe hit når han ser Ipad. Især Ramasjan Mysteriet

 

Når han bevidst er fræk eller trodsig, kommer jeg også til at sige: “Kan du så holde op” eller lignende med en forbløffende dyb og vred stemme. Det sjove er, at det afskrækker mig mere end barnet, så måske har de kloge hoveder ret i, at skæld ud ikke virker, men nogen gange så sker det alligevel for mig, bare fordi.

Andre gange, når han er meget ulykkelig eller træt vælger jeg også at få ham til at holde op med at græde, ved at give ham en Gajol. Ikke fordi jeg går ind for bestikkelse, men fordi, jeg går ind for overlevelse 🙂

Mellemrum

Men i en tid hvor Lola har fået stjernestatus, økologi er guld og Bamse er lagt for had fordi, han både er egoistisk og mandschauvinistisk, kan det nogle gange føles som om at jeg kun kan fejle som forældre.

Mellemrum

Alligevel nægter jeg at lægge mig under for andres regelsæt. Jeg inspireres gerne, selvfølgelig, men jeg mener også, at vi alle er forskellige, og at der skal være plads til denne forskellighed.

Derfor vil jeg ikke dømme dem, der lever på en måde, som jeg ikke forstår. For jeg behøver jo ikke at kunne forstå det. Fx det der Samsovning. Jeg forstår ikke, at der findes familier, der kan holde ud at sove sammen i samme seng – men det er mest fordi, jeg sover enormt uroligt og glædeligt slår ud med både arme og ben (stakkels min mand) og derudover fungerer jeg som et lille varmeapparat, når jeg hopper under dynen. Så hvis der skulle være flere i vores seng, er jeg da sikker på jeg ville omkomme af hede.

Men hvis samsovning føles rigtigt for andre og det er noget hyggeligt og dejligt der fungerer for dem, så er det da skønt for dem. Det jo netop det med at lave og leve efter egne regler og normer.

Mellemrum

Vi gør det jo alle så godt vi kan – og så længe vi husker også at bevare respekten for os selv, egne grænser, egne ønsker og egne behov, så er det jo det bedste, vi kan gøre.

For er der én ting jeg vil tillade mig at fordømme, så er det at tilsidesætte egne behov. Vi er alle direktører i vores eget liv og netop dén titel er en vi hverken kan, skal eller bør løbe fra, men i stedet bør hylde, fejre  og navigere ud fra – hvad end vejen går via Gud eller dobbeltsengen!

 

Upolitisk korrekt mor – det er mig! 

 

IMG_20160906_122452
En sjælden gang i mellem løfter vi Dixon over i sengen om morgenen og når vi er rigtig heldige, falder han i søvn på min plads. Så sover han og far mens mor kigger på

 

Dixon har altid sovet godt på både mormor og morfar
Dixon har altid sovet godt på både mormor og morfar

 

Disse dage elsker Dixon at sove op ad vores hund Charlie, som heldigvis er jordens mest tålmodige hund
Disse dage elsker Dixon at sove op ad vores hund Charlie, som heldigvis er jordens mest tålmodige hund

 

 

About the Author

Nicola

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Want More Great Content?

Check Out These Articles 

>