“Kære fødselar. Det er med fødselsdage, som med mænd. Det kommer ingen ved, hvor mange du har haft.”

Mellemrum
Ordene stod engang på et fødselsdagkort, som jeg fik. Jeg husker ikke til hvilken fødselsdag, men jeg husker citatet. Dengang grinede jeg af det og forbandt både antallet af sexpartnere og antallet af årene på min fødselsattest, som små hemmeligheder enhver kvinder gemmer for sig selv. Og hvis spurgt – halveres tallene uden skam eller blinken.

Mellemrum
Men ved nærmere eftertanke tænker jeg: Skam dig kvinde!

Mellemrum

Ikke over at holde dit sexliv privat (for det ER en privat sag) men SKAM DIG over at du i årevis har holdt din alder privat.

Mellemrum

Alder – et tal – eller to, en livets gave – det skjuler du? Hvorfor?

Mellemrum

Din alder er en måleenhed for dit liv. For det fantastiske, unikke liv du har. Det bør man da hylde med største begejstring, flag og højt hurra!
Jeg husker dengang, jeg skulle føde min søn og jeg dagen inden talte med jordmoderen om det planlagte kejsersnit: “Hurra i morgen er det fødselsdag,” nærmest sang hun begejstret og højlydt i så stor overvældende glæde, at mit kyniske højgravide jeg, kategoriserede hende som en irriterende jubeloptimist og bad min mand om at tale med hende, så jeg selv slap.

Mellemrum
Men i dag – men to års ekstra klogskab på bagen – (for dét er jo netop hvad man opnår hver evig eneste dag der går – hvis man da tør livet!) tænker jeg tilbage på jubeloptimisten med et smil på læben. Hun havde jo ret. Livet SKAL da fejres. Årene vi får, SKAL da hyldes. Alt andet er da utaknemmeligt og decideret dumt!

Mellemrum

Fordelene ved at blive gammel:

Det er vist rimelig almen viden, at mange mennesker faktisk har en direkte skræk for at blive gammel. Til trods for at mange undersøgelser faktisk viser, at i takt med at du bliver ældre, så stiger dit selvværd faktisk helt automatisk. Man får det altså meget bedre med at være den man er og får lettere ved at stå ved det. Hurra for det! Dét er da godt nyt!

Mellemrum
Så HVORFOR hylder vi ikke alderdommen?

Mellemrum
Hvorfor skal vi skjule den gave det er at blive ældre med botox, silikone, c-vitamin indsprøjtninger og spinathakes? Alternativet til ikke at blive gammel er da FORFÆRDELIGT!
Og det er så her, at jeg vil mene, at ligestillingen og manglen på samme spiller ind. For der ER forskel på mænd og kvinder, deres generelle syn på ældning og alderdom og især accepten og hyldesten af den!
Som journalist og tidligere chefredaktør Camilla Lindemann skrev forleden i Berlingske Tidende lige her, så får mænd fuger, mens kvinder får rynker. Og jeg er da heller ikke selv bedre, end at jeg flere gange har udtalt begejstring for en mand med lidt patina.

Mellemrum

Det er let at give samfundet skylden

Mellemrum

Og det er endnu lettere at brokke sig over at det er et ungdomsfikseret samfund, der er så fokuseret på det glatte og perfekte, at vi alle skal være rynke og dellefri. Og de er til dels også sandt.
MEN – for der er et men: VI ER SAMFUNDET. Dig og mig. Ligegyldigt dit køn, din alder og dit udseende. VI ER SAMFUNDET. Os to!

Mellemrum
Mange kvinder vælger helt frivilligt at fjerne deres fødselsdato på Facebook, ligesom jeg vil påstå, at ingen tvinges til at få sprøjtet det ene og det andet tidsstoppende kemikalie ind i sig.

Ligeledes fordømmer mange kvinder helt frivilligt både sig selv og deres medsøstre. Et skidt og trist mønster, de nedarver til deres døtre som får dårligt selvværd. For hvordan skal en ung pige være tilfreds med hendes (i hendes egne øjne) fejl og mangler, hvis moderen selv ikke ser andet i sit spejlbillede?

Bemærkninger som den kjole er jeg for gammel til, det kan jeg ikke tillade mig i min alder og det er hårdt at blive gammel, er blot bemærkninger der giver benzin på bålet.

Mellemrum Mellemrum

Omvendt, er der noget med, at samfundet er mandsdomineret og at dette udgør en større udfordring for de modne kvinder

Mellemrum

For hvilke tv-værtinder er der over 50? Der er nogen – ganske vist meget færre end deres mandlige kollegaer – men er der dog nogen, hvilket er bedre end slet ingen. Dog er det bemærkelsesværdigt, at de på ingen mulig måde beundres og hyldes som de mandlige! Hmm…!!

Mellemrum
Måske er et af problemerne også at der ikke er nok kvinder som Camilla Lindemann: Modne kvinder, der tør gøre krav på at blive hørt. Og netop dette krav er et, vi kvinder selv må fremsætte for at ændre det samfund, som vi alle er en del af.

Mellemrum
Vi må turde vise dellerne, hvis vi ikke ønsker at ungdommen forføres og fejlinformeres af reklameindustriens smukke udvalgte modeller og retoucherede billeder.

Mellemrum
Vi må turde beholde rynkerne, hvis vi vil have vores døtre (og sønner, mødre og fædre) til at elske sig selv, som dem de er.

Mellemrum
Vi må turde stå ved vores alder og hylde den som den gave det er og råbe højt med de stemmer, vi er så heldige at have og kunne ytre frit i dette lille vidunderlige land, som engang var kendt for sin frihed og plads til forskellighed.

MellemrumMellemrum
Lad os hylde den – altså forskelligheden – hvad enten den er pakket ind i botox, shapewear, hudfolder eller slet ingenting, så vi slipper skammen og i stedet hylder årene, livet, dellerne og rynkerne!

 

About the Author

Nicola

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Want More Great Content?

Check Out These Articles 

>