img1476883233977

 

“Skal jeg ikke til den der sukkerbelastningstest denne gang?” spurgte jeg min læge.

“Var du det sidst, du var gravid,” spurgte hun undrende.

“Ja, min far har diabetes 2,” svarede jeg.

“Okay, ja så skal du. Eller, det er jo bare et tilbud,” forklarede hun.

“Ja, men jeg kan jo ligeså godt blive testet,” svarede jeg.

“Ja, og der er sikkert ikke noget,” svarede min læge.
Mellemrum

Desværre tog min ellers skønne læge fejl!
Mellemrum
For efter jeg havde været på Herlev kl l*** om morgenen og drukket det klammeste lime smagende sukkervand , (og ventet i to timer!) fik jeg 4 indkaldelser fra hospitalet samme eftermiddag!
Mellemrum

4 indkaldelser på grund af sukkersyge!
Mellemrum

Først tænkte jeg, at de da var nogle klovne, der måtte tage fejl, især fordi der ikke stod at jeg havde graviditetsbetinget diabetes, men derimod var det indkaldelser til alle mulige samtaler og en scanning.

Desværre var de slet ikke nogle klovne.

Alle 4 indkaldelser var til mig. Jeg skulle nemlig både scannes, tale med fødselslæge/speciallæge, mødes med en diætist og undervises i brug af blodsukkerapparatet, da jeg åbenbart havde graviditetsbetinget diabetes.

BUM!
Mellemrum
“Ej hvor er jeg dum. ØV! Hvorfor har jeg også spist alt for usundt! Du er en idiot Nicola,” etc. Selvbebrejdelsen var tung.

Mellemrum

Jeg var overbevist om, at det var min egen skyld, at jeg nu havde fået graviditetsbetinget diabetes, fordi jeg har spist mere sukker i denne graviditet end sidst.

Mellemrum

Det er især frugtjuice, muslibarer, hvidt brød og lakridschokolade, som har været store hit hos mig.
Mellemrum

Mellemrum
Jeg ved jo godt hvad der er sundt og hvad der ikke er og jeg ved også, at jeg har spist mere usundt her i graviditeten, så selvfølgelig måtte det da være min egen skyld, at jeg nu også kunne skrive diabetiker på cv’et.  Især fordi jeg ellers ikke passer til risiko-gruppen for diabetes patienter. Min BMI er ikke for høj, jeg har ikke PCO, venter ikke tvillinger, har ikke haft det før og har ikke født et barn på over 4,5 kilo. MEN min far har diabetes 2 og det genetiske ophav kan vi jo ikke løbe fra.

 

Min jordmoder var også meget chokeret over at høre, t jeg havde fået diabetes. Også fordi ingen af mine tisse-prøver har vist noget. Tværtimod, er de fortsat helt normale!
Mellemrum

Mellemrum
Heldigvis sagde speciallægen på hospitalet meget hurtigt, at det ikke var min egen skyld. Det kan være det allerede er blevet “tricket” i sidste graviditet (måske fik jeg det også der, da Dixon trods alt vejede 4350 kilo og havde Gulsot!) og måske er det bare genernes skyld.

Dixon på hans allerførste fødselsdag. Vores lille "Rubin" som vi kaldte ham i dagene efter fødslen pga hans røde farve.
Dixon på hans allerførste fødselsdag. Vores lille “Rubin” som vi kaldte ham i dagene efter fødslen pga hans røde farve.

Mellemrum

Mellemrum
Puha det var en lettelse.
Mellemrum

Mellemrum
Det var det til gengæld ikke at mødes med diætisten. ALT hvad der smager godt skal skæres væk. Faktisk skal jeg leve som om jeg havde diabets 2 og for højt kolesterol. Dvs ingen sukker, hvide kulhydrater, stærkt begrænset fedt og kun det sunde (by by elskede smør)
Mellemrum

Heldigvis var scanningen af baby fin (som vi nu kalder Rumle-Bumle, fordi han er utrolig aktiv og sparker SÅ vildt meget OG hver gang de scanner mig og putter kold gele på maven, losser han til apparatet til både læger og jordmoders forbløffelse:-) . Han var “kun” 10% større end gennemsnittet og lægen regnede faktisk ud at Dixon har været 33% større end gennemsnittet da vi fik ham. Sååå 10% er helt fin. Han kan selvfølgelig stadig nå at blive “for stor,” så jeg skal gå til kontrol hver tredje uge.

Rumle/Bumle trolden... Her ligger han og sutter på tommelfinger eller moderkage - appetitten fejler altså intet :-)
Rumle/Bumle trolden… Her ligger han og sutter på tommelfinger eller moderkage – appetitten fejler altså intet 🙂

Mellemrum

Risiciene ved graviditetsbetinget sukkersyge er for moderen:

  • At 50% af kvinderne med graviditetsbetinget sukkersyge udvikler diabetes 2 indenfor ti år! (ØV!)
  • Risiko for svangerskabsforgiftning er forhøjet
  • Større sandsynlighed for at blive sat i gang før/føde ved kejsersnit
  • Større risiko for for tidlig fødsel

Mellemrum

Risikoen ved graviditetsbetinget sukkersyge er for barnet:

  • Barnet kan blive meget stort – især ret bredt og tykt, fordi det får for meget sukker under graviditeten.
  • Barnet kan være rødt – altså have Gulsot. Måske i sådan en grad at det skal behandles med indlæggelse på børneafdelingen.
  • Barnet kan risikere at få for lavt blodsukker lige efter fødslen, fordi det har fået for meget sukker i graviditeten og dermed producerer for meget insulin. Og insulinen er det der gør, at blodsukkeret falder.
  • Barnet vil i større grad være disponeret for diabetes senere hen i livet. (Dobbelt øv)

 

Denne graviditet har fra start været en udfordring… læs mere om det her 

 

 

 

About the Author

Nicola

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Want More Great Content?

Check Out These Articles 

>